Alfa Romeo inovacija i tehnologija
 • MEHANIKA EMOCIJA
 • NOVA TEHNOLOŠKA ERA
 • KRETANJE ISPOČETKA
 • REVOLUCIONARNA PLATFORMA
 • BESKOMPROMISNO SRCE
 • KONTROLA OD STRANE RAZVIJENOG „MOZGA“
 • SENZACIJE ZA VOLANOM
 • VRHUNSKO RUKOVANJE ALFA ROMEOM
 • POTRAGA ZA LAKOĆOM
 • AERODINAMIKA
 • RADIKALNI IZBORI

MEHANIKA EMOCIJA

Najvažnija komponenta istinskog Alfa Romea je emocija. Upravo to je pravo značenje iza slogana „Mehanika emocija“ („La Meccanica delle Emozioni“): podstaći zadovoljstvo u vožnji koje prevazilazi sve granice. Njegova najsavremenija tehnologija i inovativni inženjering u službi su uzbudljivog iskustva na točkovima. U pitanju je nešto više od hladne i nemaštovite telemetrije: to je osećanje, kao prava ljubav. Toje nešto iracionalno, iskonsko, energično i neočekivano. U pitanju je nešto što vredi probati iz prve ruke.

NOVA TEHNOLOŠKA ERA

NOVA TEHNOLOŠKA ERA

Alfa Romeo je mnogo više od italijanskog brenda rođenog pre više od jednog veka. U pitanju je posvećenost koja i dalje označava nešto potpuno originalno i beskompromisno, naročito u inovaciji i inženjeringu. To je jaka strast prema vožnji automobila koja je kao nijedna druga. Ova istorija jedne pionirske tehnologije se nastavlja: na svoju 105. godišnjicu, Alfa Romeo je ušao u novu eru sa modelom Giulia Quadrifoglio. To je automobil koji nije mogao da napravi niko drugi, nigde drugde na svetu.

KRETANJE ISPOČETKA

KRETANJE ISPOČETKA

Godine 2013, Alfa Romeo je oformio „Skunk Works“, jedinstveni tim dizajnera, inženjera i tehničara. Njihova misija bila je da vrate ovaj brend na puteve slave i da kreiraju inovacije prateći revolucionarni pristup. Imali su par jasnih pravila: beskompromisna strast i apsolutna kreativna sloboda.
Skunks su počeli ispočetka, navodeći svaku karakteristiku koju bi istinski Alfa Romeo trebalo da poseduje. Oni nisu napravili automobil, oni su ga stvorili sa ponosom. Sa strašću i pokretačkim duhom, Skunks su napravili model Giulia Quadrifoglio za samo 2 godine: najčistiji DNK marke Alfa Romeo se vratio. Novo inovativno poglavlje tek čeka da bude ispisano.

REVOLUCIONARNA PLATFORMA

REVOLUCIONARNA PLATFORMA

U cilju vraćanja autentičnog iskustva u vožnji, ovaj brend je kreirao novi projekat šifrovanog naziva Giorgio.
Alfa Romeo inženjeri su osmislili inovativnu RWD platformu sa idealnom distribucijom težine 50/50 na prednjoj i zadnjoj strani, skovanu od legure ultralakih materijala i projektovanu tako da podupire različite kategorije vozila. Šema Giorgio platforme, istovremeno lagane i čvrste, jeste ključni faktor u dostizanju najbolje klase u smislu efikasnosti i bezbednosti. Njegova tehnička osobenost takođe dopušta da svaki Alfa Romeo ostvari vrhunsku dinamiku vožnje, koja nema premca na tržištu automobila.

BESKOMPROMISNO SRCE

BESKOMPROMISNO SRCE

Od svog osnivanja, ova inovacija pogonskog sklopa dovela je ovaj brend to legendarnih dostignuća na trkama. Danas je najsavremenija tehnologija pogonskog sklopa ovog brenda vrhunski 2.9ℓ V6 90° bi-turbo 510hp motor, u celosti napravljen od aluminijuma. Uprkos svojim senzacionalnih vrednostima snage i obrtnog momenta, ovaj V6 je izuzetno efikasan zahvaljujući ekskluzivnom sistemu deaktivacije elektronskih cilindara. Ova tehnologija je vodeća inovacija u klasi i istovremeno povratak u prošlost: početkom 80-ih Alfa Romeo inženjeri su bili prvi u svetu koji su razvili ovaj koncept.

KONTROLA OD STRANE RAZVIJENOG „MOZGA“

KONTROLA OD STRANE RAZVIJENOG „MOZGA“

Alfa Romeo elektronskim sistemima sada upravlja odgovarajući „mozak“. Kontrola domena šasije je modul koji integriše radnje ESC (elektronska kontrola stabilnosti), sistema vektorisanja obrtnog momenta, prilagodljivih suspenzija i ekskluzivnog integrisanog kočionog sistema. Ovo najnaprednije rešenje poseduje specifičnu „emocionalnu inteligenciju“ koja koordiniše intervencije svih elektronskih sistema kako bi se ostvarile najbolje dinamičke performanse sa intuitivnim i prijatnim osećajem u vožnji. 

SENZACIJE ZA VOLANOM

SENZACIJE ZA VOLANOM

Osećaj u vožnji Alfa Romeom mora biti nepogrešiv i nezaboravan. Zato je napredni inženjerski tim ovog brenda razvio jedinstvenu šemu suspenzije. Na prednjem delu, najnovije kreacije Alfa Romeo imaju suspenziju dvostruke viljuške sa polu-virtuelnim vratilom volana koje dopušta vozaču da upravlja brzo i precizno, što ostavlja savršen trag gume na putu i stvara jedinstveni osećaj kontrole. Na zadnjem delu, Giulia i Stelvio su opremljeni novim AlfalinkomTM, aluminijumskom višestrukom šemom koja pruža najbolju kontrolu, vuču, stabilnost i filtriranje vibracija. 

VRHUNSKO RUKOVANJE ALFA ROMEOM

VRHUNSKO RUKOVANJE ALFA ROMEOM

Jedna od najnaprednijih tehnoloških karakteristika koju je razvio inženjerski tim Alfa Romea jeste vektorisanje obrtnog momenta. U pitanju je sistem koji pruža zadnjem diferencijalu mogućnost da varira snagu za svaki točak, čime se poboljšavaju vuča i performanse. Njegova tehnologija garantuje brzu reakciju za volanom i odličnu stabilnost guma, čak i pri velikim brzinama i u ekstremnim atmosferskim uslovima. Alfa Romeo je takođe uveo novi Q4, ekskluzivni AWD sistem na zahtev, koji je dizajniran tako da pruža upravljanje performansama u realnom vremenu. Bezbedno i sportsko rešenje koje se prilagođava bilo kom stilu vožnje i uslovima na putu, pružajući samo prednosti AWD sa performansama i efikasnošću istinskog Alfa Romea.

POTRAGA ZA LAKOĆOM

POTRAGA ZA LAKOĆOM

Manja težina, veća brzina: trkačko nasleđe Alfa Romea bilo je ključno u razvoju novih vozila na Giorgio platformi. Novi raspon dostiže najbolji odnos snage i težine u klasi zahvaljujući širokoj upotrebi ultralakih materijala poput ugljeničnog vlakna, aluminijuma i jedinjenja aluminijuma i plastike. Svi novi Alfa Romeo motori su od aluminijuma, Stelvio i Giulia imaju standardno pogonsko vratilo od ugljeničnog vlakna, dok je Giulia Quadrifoglio jedina limuzina na svetu sa krovom i haubom od punog ugljeničnog vlakna.

AERODINAMIKA

AERODINAMIKA

Od svog osnivanja, Alfa Romeo je razvio inovativna rešenja kako bi ostvario izvanredne rezultate na trkama: konstantna istraživanja u aerodinamici bila su ključna u ostvarivanju vrhunskih performansi.
Danas je posvećenost ovog brenda aerodinamičkom tunelu dopustila modelu Giulia Quadrifoglio da postane jedina limuzina na svetu opremljena Aktivnim aero sistemom, tehnologijom koja poboljšava aerodinamički pritisak pri velikoj brzini. Pored rekordnog koeficijenta aerodinamičkog otpora, velika pažnja je posvećena efikasnosti: sa svojim jedinstvenim dizajnom Giulia Quadrigoflio dostiže najbolju vrednost Cx u klasi (0,27).

RADIKALNI IZBORI

RADIKALNI IZBORI

Svaki novi Alfa Romeo se razvija kao nadogradnja najjače i najkonkurentnije verzije - modela Quadrifoglio. Ova prva verzija razvijena je sa podsećanjem na cilj optimalne distribucije težine 50/50, sa poprečnim aluminijumskim motorom, pogonskim vratilom od ugljeničnog vlakna i serije patentiranih tehničkih rešenja. Osim toga, ovaj model ostvaruje vrhunske rezultate u odnosu snage i težine, vreme za 0-100 km/h i maksimalnu brzinu.. To je velika razlika u odnosu na druge brendove: dok svi prekomerno pune „standardnu“ verziju da bi dobili automobil sa performansama, Alfa Romeo stvara „obične automobile“ počev od superautomobila.